Ziekte en arbeidsongeschiktheid
Als u ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt en u daardoor uw werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren, heeft dit gevolgen voor uw loon en de opbouw van uw vakantie- en verlofuren.
Als u ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt en u daardoor uw werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren, heeft dit gevolgen voor uw loon en de opbouw van uw vakantie- en verlofuren.
Welke gevolgen het voor u heeft als u ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, kunt u lezen in de Ziekte- en arbeidsongeschiktheidsregeling Nederlandse Universiteiten (ZANU). Hierin vindt u de voorwaarden die zijn verbonden aan volledig of gedeeltelijk verlof. Ook staat in de ZANU beschreven hoe het re-integratietraject eruit ziet als u herstellende of weer helemaal beter bent.
Indien u in gendertransitie bent of gaat, heeft u met ingang van 1 augustus 2023 per kalenderjaar recht op maximaal 2 weken transitieverlof met behoud van loon. Door dit verlof kunt u (niet-) medische behandelingen ondergaan zonder u ziek te hoeven melden. Indien u als gevolg van een medische ingreep arbeidsongeschikt wordt, gaat het verlof in vanaf de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid. Het is ook mogelijk het verlof in delen op te nemen. Houd er dan wel rekening meer dat je minimaal acht weken voor het verlof een verzoek indient. De exacte voorwaarden waar een verzoek voor transitieverlof in delen aan moet voldoen, staan opgenomen in artikel 4.26 lid 2 van de cao.
Bij ziekte behoudt u gedurende de eerste 52 weken 100% van uw loon. Bent u langer ziek? Dan ontvangt u in de 52 weken die daarop volgen 70% van uw loon over de uren die u niet heeft gewerkt en 100% over de uren die u wel heeft gewerkt. Als u daarmee uitkomt op een salaris onder het minimumloon, dan ontvangt u het minimumloon. Bij ziekteverlof voor zwangerschap en/of bevalling behoudt u 100% van uw loon.
Kunt u door ziekte of arbeidsongeschiktheid uw werkzaamheden niet of niet volledig meer verrichten, maar heeft u wel recht op volledige of gedeeltelijke loonbetaling? Dan bouwt u nog steeds vakantie-uren op. De universiteit ziet er samen met de bedrijfsarts op toe, dat u deze vakantiedagen tijdens uw ziekte opneemt. Kunt u vanwege uw ziekte geen vakantie opnemen, dan bent u daartoe niet verplicht. De keuze voor een flexibele werkweek van meer of minder uren eindigt 6 maanden na de eerste ziektedag vanzelf. Meer informatie hierover leest u in artikel 4.7 lid 8 van de cao