Pensioenvormen

Pensioenvormen

Op de dag dat u uw pensioengerechtigde leeftijd bereikt, eindigt het dienstverband. U kunt dan volledig met pensioen gaan, maar er zijn meer mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om eerder met volledig pensioen te gaan of juist – in overleg met uw werkgever – een nieuw dienstverband aangaan.

Vervroegd pensioen

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basisvoorziening voor alle Nederlanders die hun pensioengerechtigde leeftijd bereiken. U ontvangt als medewerker van een Nederlandse universiteit van het ABP een aanvulling op deze basisvoorziening. Bent u na 1950 geboren en wilt u op 60-jarige leeftijd gebruikmaken van uw opgebouwde pensioen? Dan kan dat via het ABP-keuzepensioen. Wilt u weten hoe uw pensioen er op dit moment voor staat? Neem dan contact op met het ABP of kijk op Mijn ABP.

Deeltijdpensioen

Ook is een deeltijdpensioen mogelijk, waarbij u voor een deel met pensioen gaat en voor een deel blijft werken. U bouwt dan nog steeds pensioen op over de uren die u blijft werken.

Voor een deeltijdpensioen gelden de volgende voorwaarden:

  • U moet pensioen blijven opbouwen bij het ABP.
  • Deeltijdpensioen is alleen mogelijk vanaf uw 60e tot vijf jaar na uw AOW-leeftijd.
  • Deeltijdpensioen kan alleen in stappen van minimaal 10%.

Nieuwe baan

Gaat u na uw 55e binnen of buiten de universiteit een nieuw dienstverband aan? En gaat u met deze nieuwe baan minder salaris verdienen? Dan kunt u samen met uw werkgever afspreken om uw pensioenopbouw te baseren op het salaris dat u hiervoor verdiende. Dit geldt niet als u minder gaat verdienen doordat u minder uren gaat werken.

Copyright 2024